זו לי הפעם הראשונה שנכנסתי לבקר בקומפלקס המכונה "מגדל דוד" בירושלים. מעולם לא הייתי שם ולא ידעתי כמה יפה המבנה על מגדליו וכמה מרתקים האולמות השונים, המגדלים, הנוף הנשקף מלמעלה וכמה יפה נקי ומשומר המקום. פגשתי את המנכ"לית והאוצרת אילת ליבר, התרשמתי מהידע הרב שלה, התפעלתי ממה שכבר עשתה עם הצוות שלה לשיפור המצודה המכונה "מגדל דוד" וכמה פעלה כדי לקרב את המקום לישראלים בוגרים, לתיירים וכן למשפחחות על ילדיהם הזאטוטים. המקום המכונה "מגדל דוד" בפי העם הוא ערב רב של תרבויות, זמנים, מבנים ושרידים. החל ממלכות יהודה, דרך הבנאי הורדוס, משם לביזנטים, הממלוכים והסלג'וקים. כאן מקומו של סולימן המפואר, גדול בנאי המקום, ואחריו שפע של שליטים: כאלה שמתקנים ומוסיפים חלקים כמו התורכים שבנו צריח נוסף, כמו התוספות של איברהים פשה המצרי, כמו התוספות הדלות יחסית של העותומנים שהיו במקום פעם אחת ושוב שבו. כך עד ימי המנדט. עד כניסתו של גנרל אלנבי האיש ששינה שת עולמה של ירושלים. הגנרל שלמלאת מאה שנה להגעתו החשובה לירושלים הקימו בשנה שעברה לכבודו תערוכה מרתקת שעדיין מוצגת במקום.
הבנתי לראשונה שגם אם אלמד על המקום ימים ושנים, לא אוכל להבין את חותם כול מי שנגע במקום הזה, הקים משהו, הרס משהו, והשאיר לנו עולם הסטורי מרהיב שלא ניגמר. היה בסיור שלי תחושה של "תפסת מרובה לא תפסת" . דיברו על תכניות עתידות, על הכנסת אמצעים אודיו ויזואלים מתקדמים ביותר. על חברות סטארטאפ עולמיות שעימם החלו מיזמים חדשים. על עתיד עם בית קפה, מעליות מודרניות, מיצגים ועוד ועוד, הכול תחת הדאגה של שימור האתר וזהירות מהפיכתו לאתר מודרני. שהרי כאן מדברים הסטוריה.
לפניכם בהמשך החומר שנימסר לי על ידי חברת יחסי הציבור לוטן וממנו, כך אני סבורה, אפשר ללמוד הרבה יותר משקלטתי אני בביקורי על קצה המזלג.
עד כאן, כתבה לאה אתגר
בהמשך: 15 צילומים שאני לאה אתגר, צילמתי להנאתי ואני מקווה שתיהנו מהם.
מכאן החומר שנימסר מחברת יח"צ לוטן: בימים אלה מתבצעות במוזיאון מגדל דוד עבודות חידוש ושדרוג מסיביות ויסודיות, בהקפדה על נוהלי השימור המחמירים החלים על אתרי מורשת. במסגרת זו מורחבים חללי התצוגה, מוקמים לרווחת המבקרים בית קפה, חנות ואולם זכוכית ברחבת הכניסה המערבית, ומשודרגות תצוגות הקבע העוסקות בסיפורה של ירושלים. המוזיאון המחודש יציג אוספים וממצאים ארכיאולוגיים אותנטיים בתצוגות המשלבות אמצעים טכנולוגיים עכשוויים. עם תהליך ההתחדשות יתווספו למוזיאון גם חללי תצוגה לאמנות עכשווית, מתוך שאיפה להרחיב ולהעמיק את העיסוק בירושלים לתחומי האמנות והעיצוב.
מגדל דוד הוא הרבה יותר ממוזיאון. זהו אתר היסטורי וארכיאולוגי בו מתרחשים כל העת אירועי תרבות ואמנות, תערוכות מתחלפות, פעילויות חינוך, הופעות ומסיבות. האירועים במגדל דוד מיועדים לכולם – לישראלים ולתיירים בכל גיל, מכל דת ולאום. הם מחברים בין מזרח ומערב, בין קודש לחול, בין ימי קדם לימינו אנו, ומציגים את ירושלים הנצחית והעכשווית, האוניברסלית והרב-תרבותית.
ייחודו של מוזיאון מגדל דוד בהציגו את כל סיפורה של ירושלים, על האירועים הבולטים בתולדותיה, מראשיתה בימי קדם ועד ימינו אנו. המוזיאון מדגיש את חשיבותה ההיסטורית של ירושלים לשלוש הדתות המונותאיסטיות, ותכניו מוצגים בשלוש שפות – עברית, ערבית ואנגלית. לצד ההיבט ההיסטורי של המצודה היא משמשת גם אתר תיירותי וארכיאולוגי חשוב ובו שרידים ושכבות היסטוריות מכל תקופותיה של ירושלים.
ביום שלישי ה-20 לפברואר, יתקיים ביוזמת משרד יח"צ 'לוטן תדמיות' סיור עיתונאים ובלוגרים במוזיאון מגדל דוד בירושלים
הסיור כלל:
היכרות עם אילת ליבר המשמשת מזה חמש שנים כמנכ"ל והאוצרת הראשית של מוזיאון מגדל דוד. בעברה למדה עיצוב תעשייתי ואוצרות, והובילה מגוון תערוכות מוזיאליות ופרויקטים אמנותיים והיסטוריים במוזיאון הכנסת, מוזיאון קריית שמונה, שיקום וחידוש בית ש"י עגנון בירושלים, ובתפקידה הקודם כמנהלת מחלקת החינוך במוזיאון מגדל דוד.
360 מעלות על ירושלים – תצפית מודרכת על ירושלים מגג מגדל פצאל (מגדל המצודה), הנחשב אתר חובה לכל תייר בעיר, וידוע בהיותו נקודת התצפית היפה והאטרקטיבית ביותר על העיר כולה.
הצצה למעבדת החדשנות – בשנה האחרונה הוקמה במגדל דוד מעבדת מדיה ייחודית ופורצת דרך, הראשונה מסוגה במוזיאונים בישראל. המעבדה מפגישה בין אנשי סטארט-אפ ובין עולם התוכן של מוזיאונים ואתרים היסטוריים, במטרה לפתח אמצעי הדמיה והמחשה חדשים (כולל מעבדת מציאות מדומה) שישמשו בתערוכות המוצגות במקום. הכלים המפותחים במעבדה יאפשרו להציג את סיפורה של ירושלים באמצעים אינטראקטיביים ולשדרג את חוויית המבקרים במוזיאון. מעבדת המדיה החדשה תיפתח לחשיפה עבור עיתונאים ובלוגרים, בו יוכלו להתנסות במגוון החוויות המפותחות במעבדה בימים אלו.
ביקור בתערוכה החדשה והמדוברת 'גנרל וג'נטלמן – אלנבי בשערי ירושלים'. ביקור מודרך בתערוכה המציינת 100 שנים לכיבוש ירושלים על ידי בריטניה. התערוכה עוקבת אחר השתלשלות האירועים הדרמטיים בשבוע אחד בתולדות העיר, שבוע שעתיד לפתוח עידן חדש ומרתק בתולדות ירושלים, היישוב היהודי וארץ ישראל כולה. בתערוכה מוצגים סרטים, צילומים וחפצים מקוריים ונדירים, תעודות מרגשות, כרזות, מזכרות ואלבומי תיירות אישיים מהם עשויה ההיסטוריה המרתקת של עיר הנצח. מאה שנים אחרי, במגדל דוד- ליבה של ירושלים, בין העיר העתיקה לחדשה, מוצע מבט חדש ומפוכח אל הרגעים שהפכו לאגדה, הרגעים ששינו את ירושלים לתמיד.
רקע היסטורי על מוזיאון מגדל דוד
מצודת ירושלים הידועה בשם 'מגדל דוד' היא נכס היסטורי וארכיאולוגי בעל חשיבות עולמית. זוהי מצודה מימי-הביניים ובה תוספות ארכיטקטוניות מתקופות מאוחרות יותר. המצודה ניצבת בסמוך לשער יפו, שער הכניסה ההיסטורי לעיר, בנקודת החיבור שבין מזרח ירושלים למערבה. היא נושאת עמה ערכים תרבותיים וארכיטקטוניים ומזה דורות מהווה את סמל העיר ירושלים. על אף שהמצודה מכונה 'מגדל דוד', אין קשר בינה לבין דוד המלך. שורשיה של הטעות נעוצים בתקופה הביזאנטית, בפירוש המוטעה שייחסו אבות הכנסייה לכתבי יוסף בן מתתיהו, כששייכו מגדל מימיו של הורדוס (מגדל פצאל) לדוד המלך. גם המוסלמים קישרו את המגדל ההרודיאני עם דוד המלך וכינו אותו 'מחראב נבי-דאוד', כשכבשו את ירושלים במאה השביעית. במאה ה-19, עם הגעת אנשי המערב לירושלים בחיפוש אחר הוכחות לכתבי הקודש, זוהה בטעות הצריח התורכי שהוסף למסגד הממלוכי, כמגדל דוד. המבנה החשוב ביותר ברמה ההיסטורית, האדריכלית והארכיאולוגית הוא הקישלה – ארמון הורדוס בירושלים, הנמצא מדרום למתחם מגדל דוד, בצמוד לחומת העיר העתיקה, ונבנה בשנת 1834 על ידי איברהים פשה, השליט המצרי של ארץ ישראל בתקופה זאת. הקישלה המשיך לשמש כמתחם צבאי גם כאשר קיבלו העות'מאנים חזרה את השליטה על העיר (1841), ובתקופת המנדט שימש המקום תחנת משטרה ובית סוהר. בין השאר נכלאו בין כתליו אסירי המחתרת היהודית – האצ"ל. כיום נפרד מבנה בית הסוהר מתחנת המשטרה והוא מהווה חלק אינטגרלי ממתחם מוזיאון מגדל דוד, כאשר הגישה למבנה היא דרך חפיר המצודה, או האולם הצלבני במתחם המוזיאון. בחפירות הארכיאולוגיות שנערכו במקום בעשור האחרון התגלו, בין היתר, שרידים מן המאה ה-6 לפנה"ס, חומות מימיו של הורדוס וכן עדויות מימי הביניים. ממצא בעל חשיבות מיוחדת הוא קטע חומת העיר מתקופת בית ראשון, עובדה המאירה באור חדש את נושא גבולותיה של ירושלים בימי בית ראשון. השרידים הארכאולוגיים מימי הבית השני משלימים את הממצאים המונומנטליים המצויים בגן הארכאולוגי בחצר המצודה. בשנת 1989, עם הקמת מוזיאון מגדל דוד, בוצעו במקום חפירות ארכיאולוגיות ופעולות שיקום נרחבות, מתוך הקפדה על נהלים מחמירים המבטיחים את שימור אופיו הייחודי של האתר – שיקום חדרי המשמר של המצודה והתאמתם כחללי תצוגה לתערוכות הקבע על תולדות ירושלים, הכשרת האולם הצלבני המשמש כחלל לתערוכות המתחלפות, תכנון שתי טיילות לאורך חומות המצודה, המאפשרות תצפיות מרהיבות על העיר, ובניית מסלולי הליכה בחצר המצודה העוברים בין הממצאים הארכיאולוגיים. לפני הקמתו כמוזיאון היסטורי, שימש המקום בתקופת המנדט הבריטי (בין השנים 1921-1932) כמוזיאון החשוב בישראל לאומנות ומוסיקה, המקיים תערוכות מתחלפות ואירועי תרבות, ולכן תקופה זאת נחקקה בתולדות האמנות הארצישראלית כתקופת 'ימי מגדל דוד'.
לאה אתגר צילמה את כל הצילומים הבאים.