מי שרוצה להבין מה זה באוהאוס ולמה אנחנו משמרים בתל אביב בתים ופריטים בסגנון באוהאוס, ילך למוזיאון תל אביב. לשם שלחו לנו מגרמניה תערוכה שלמה עם 400 פריטים והמון הסברים שנותנים לך תמונה להבין מה זאת המילה הקשה הזאת ומה ערכה בהבנת האמנות המודרנית. התערוכה מגרמניה הוצגה במוזיאון ויטרה לעיצוב והגלריה לאמנות של הרפובליקה הפדרלית גרמניה. עכשיו היא הגיעה לתל אביב באדיבות דויטשה בנק, מרצדס בנץ, קרן איקאה ועוד תומכים. התערוכה שנפתחה לציבור הישראלי כוללת צילומי בניינים, חדרים מעוצבים, פריטים כמו כיסאות, מנורות שולחן, לוחות שח מט, ועוד ועוד.
בשנת 1919 בווימאר שבגרמניה יסד הארכיטקט ולטר גרופיוס את בית הספר באוהאוס. זה היה נסיון חינוכי מסוג חדש שמאחוריו עמדה המחשבה שיש לשלב בין אמנות לאומנות. יש ליצור פרטים שימושיים, בתים מתפקדים, רהיטים שישמשו לא רק את מעמד המליונרים אלא ישמשו גם את העם. האנשים הפשוטים יוכלו לרכוש פריטים מעוצבים במחירים השווים לכל נפש. מאחורי האמנות שהשתלבה עם האומנות דהיינו עם אנשי מלאכה עמדה תפיסה חברתית חדשה.
החבורה שיצרה את פילוסופית הבאוהאוס רתמה את האמנות לפיתוח מוצרים פונקציונלים לשימוש יומיומי. כך השתנו תולדות העיצוב מאמנות פיסול וציור בומבסטים למוצרים שימושיים וזולים. בתחילה אמנם נרכשו המוצרים בידי המעמד העליון אבל רק בשנת 1925 נכנסו מוצרי הבאוהאוס לייצור המוני. הייצור ההמוני הופסק עם עליית הנאצים לשלטון ובית הספר נסגר על ידי הנאצים בשנת 933 .
מי שמסתובב בתערוכה יגלה שיש לו בבית פריטי באוהאוס מבלי שידע שזה באוהאוס. למשל מנורות שולחן פשוטות ממתכת המשמשות תלמידים. למשל מנורות סלון בצורת כדור, למשל כסאות שניראים רגילים למדי ועוד ועוד. הבאוהאוס השפיע על העיצוב המודרני. בתים הפכו מרובעים יותר, שימושיים יותר, ויוצריהם הירבו להרצות ולהפיץ רעיונותיהם בעולם. סטודנטים שיצרו פריטים שימושיים ורצו לקבלם התבקשו לשלם עבור החומרים שבהם השתמשו ורק אם בית הספר החליט לרוכשם שילמו להם. בסדנאות לא למדו רק אמנות אלא למדו להיות בעלי מלאכה. אל תתפלא שכמעט בכל בית רגיל ישנם פריטים שימושיים שהם עיצוב מדוייק של פריטי באוהאוס שהומצאו ויוצרו באןתם שנים.
עם התערוכה הגיעו מגרמניה גם האוצרים. אלה הסתובבו ביום הפתיחה כשהם מסבירים לעיתונאים ולאגודת ידידי המוזיאון באנגלית מה כוללת התערוכה. צילמתי בתערוכה כשמונה פריטים. חלקם מזכירים את הכיסאות שיש לנו בבית ואחרים נכנסים יותר לקטוגרית עיצובים מיוחדים. שווה ביקור ולמידה.
כתבה וצילמה: לאה אתגר