השתתפתי בסיור סליחות שהחל במוזיאון למוסיקה בירושלים. הצטלמתי ליד פסנתר עתיק וצבעוני שנימנה על הסוג שמתוכנן לנגן בעצמו. משם טיפסתי להצטלם במרפסת הגג. מהמרפסת אני רואה את כיכר הסועדים של המוזיאון הומה מאדם. המוזיאון למוסיקה "תפס" תאוצה. ניראה שכל מפעליו של המליונר לורונט לוי בעל המוזיאון ועוזרו אלדד לוי עלו על דרך המלך. בחדר המוסיקה המפואר אלדד ונגן נוסף פרטו לנו פיוטי סליחה. זו הייתה מוסיקה פיוטית שמרעידה את הנפש. בחוץ הקרינו על הבניין הסמוך יונים מעופפות. אם לא די בנפלאות אלה פגשנו כומר נוצרי לשעבר שהתייהד. בהיותו משוכנע שרק היהדות היא הדת האמיתית. הכומר לשעבר, שהפך לרב, ושמו העברי הוא פרץ, נישא לאישה שטוענת כי מוצאה מדוד המלך. מדריך ידען בשם פיני סייר עימנו בבית הכנסת החורבה. עוד ריגוש היסטורי מרהיב. הרב שהתגייר היטיב לתקוע בשופר, ואני אספתי לחיקי עוד חוויה רגשית כשאנחנו עומדים בלילה מול שער יפו. משם נמשכו לא לפי הסדר הזה, אירועי הסליחות דרך הרובע ההרודיאני וגם שם ממתינים לנו שני פייטנים: אחד שר ואחד פורט על כלי עתיק. כבר אחרי חצות, אני מגיעה לכותל, שמה פתק קטן ומרוב ריגושים וקדושה רוחנית אני מבקשת משהו קטנטן אך משמעותי, שאני לא יכולה לגלות לכם. וראה זה פלא כשאני מגיעה מירושלים הביתה לתל אביב והשעה כמעט שתיים לפנות בוקר, אני פותחת את הדלת ומגלה שמה שביקשתי בפתק הקטן ששמתי שעה וחצי קודם בכותל, כבר התגשם. מה אגיד לכם? רוצו לירושלים, לכו לערב סליחות מרגש ומה שתבקשו אחר כך בכותל – יתגשם.
כתבה: לאה אתגר
צילומים: אלי פורת ,יוסי זמיר וליאור לינר
הקטעים הבאים נמסרו ממשרדה של טל מרום:
מתחילת חודש אלול ועד יום כיפורים, הם ימי הסליחות, עוטה הרובע היהודי אווירת קדושה, הסמטאות הציוריות נמלאות צלילי פיוטים. רחובות העיר העתיקה מתמלאים ישראלים שבאים לטעום את קדושת העיר במלוא הדרה, ובאלפי מתפללים המגיעים מהארץ ומהעולם לשאת תפילותיהם.
מדריכי הרובע היהודי, המכירים את הרובע על פינותיו החבויות והסודיות, ילוו את המבקרים במסע מרתק על אבני הדרך העתיקות והמרגשות של העם היהודי בעיר העתיקה בירושלים בסיור שמתחיל בשער יפו, וממשיך אל בית כנסת החורבה המרשים והיפה ביותר בעולם, שם יוסבר מהי עוצמת התפילה ערב השנה החדשה. בהמשך יעלו המבקרים אל כיפת בית הכנסת, לתצפית עוצרת נשימה של 360 מעלות על ירושלים המרהיבה. הסיור ימשיך לעבר הרובע ההרודיאני, שם המטיילים יצפו בתגליות מדהימות בהם בתי הכוהנים העשירים, פסיפסים מיוחדים, כלי בית יוקרתיים, תחריט המנורה וגם המקוואות והמרחצאות בהם היו מטהרים את הגוף ואת הנפש. הסיור יימשך בפגישה עם פייטן ירושלמי, שיספר על חוויותיו מבתי הכנסת הגדולים של העיר, וילווה את משתתפי הסיור לחוויה לילית מרגשת על ידי פיוטי סליחות מרגשים של העדות השונות, בנעימות מלאות געגוע והתחדשות. לקראת סיום, יעברו המבקרים בגן הארכיאולוגי מרכז דוידסון ממנו היו עולים המתפללים אל הר הבית ובו נמצאת כתובת מדהימה שמעלה שאלה – האם מכאן תקעו בשופרות יום הדין שנשמעו בכל ירושלים? נדמיין את ימי ההתחדשות והסליחות למרגלות המקום הקדוש ביותר לעם היהודי. את הסיור נסיים באמירת סליחות בכותל המערבי עם המוני בית ישראל בתפילה לימים טובים ולהתחדשות.
זהו סיור הסליחות הראשון שמקיים המוזיאון הבנוי משבעה חללים שונים כאשר כל חלל מעוצב בסגנון אופייני לתרבות ולתפוצה אותה הוא מייצג. הסיור במוזיאון ייתן דגש מיוחד כיצד התפתחו פיוטי הסליחות אצל העדות השונות ובתפוצות השונות.
סליחות במוזיאון למוסיקה
המוזיאון המשלב חידושים טכנולוגיים לצד תצוגת כלי נגינה עתיקים מעניק חוויה מיוחדת למבקרים בו. הסיור במוזיאון נערך עם טאבלט הניתן בכניסה למוזיאון. בטאבלט ניתן לפגוש את 'סבא לוי' דמות אנימטיבית בתלת מימד המדריכה את המבקרים דרך הגלויות השונות בהם עבר עם ישראל, החללים המעוצבים ודרך משחקים אינטראקטיביים המוצבים בכל חלל וחלל, אוסף ייחודי ומגוון של כלי נגינה עתיקים וחדשים ועיצוב מיוחד של החללים במוזיאון פרי חזונות ויצירתו של אלדד לוי – מנהל המוזיאון.
גולת הכותרת של המוזיאון הוא המשחק הראשון בהיסטוריה בתלת מימד ובמציאות מדומה דרך משקפי אוקולוס. מדובר בסיור עצמאי בתוך 'בית המקדש' המלווה במוסיקה וסרטי תלת מימד שגם אותם יצר אלדד לוי בתהליך עבודה ארוך לצד חברת AVS וחברת 'סנובול' בהמחשת רעיונות למציאות עכשווית.
מוזיאון המוסיקה העברי, פרי חזונם המשותף של המוסיקאי אלדד לוי ואיש העסקים, לורנט לוי שהשקיע במוזיאון כ-20 מיליון ₪, הינו הנדבך הראשון מפרויקט כיכר המוסיקה המורכב ממוזיאון, כיכר מוסיקה – בה יתקיימו הופעות לקהל הרחב, ניתן יהיה להנות ממגוון מסעדות, אודיטוריום למופעים, אקדמיה למוסיקה ועוד.
אלדד לוי – אמן, יוצר, מוסיקאי מוערך ונגן סנטור פרסי מהטובים בארץ. יזם את פרוייקט הדגל 'פרוייקט מסעלה', שיתף פעולה עם אמנים ישראלים בולטים, ביניהם: אביתר בנאי, אברהם טל, מאיר בנאי, שוטי הנבואה, יונתן רזאל, להקת שבע ו'פשוטי העם'.