עונת פסטיבלי היין החלה ברחבי הגולן והגליל. עשרות יקבים משתתפים בחגיגה. זו השנה השישית שמדברים על שביל היין הישראלי בצפון ומציגים יקבים ותיקים וגם צעירים שרק לאחרונה שמעתי על קיומם.
יש שביל יין ישראלי, אין היום כמעט ישוב שאין בו יצרני יין, כשאתה מגיע, מציעים לך טעימות וכמובן מכירות. הגליל והגולן יפהפיים והאביב הוא העונה הכי מתאימה לטיולים ולהנאות.
באתר הנופש של מלון גינוסר שעבר שיפוץ והוא מהיפים בארץ, פתחו חנות מרהיבה מעין כל בו ברמה חוצלארצית. עבור האורחים ריכזו לפסטיבל עשרות דוכני מזון וייננים שהגיעו מכל רחבי הצפון עם מיטב בקבוקי היין שלהם עם הרבה שמות שלא היכרתי. למשל: יקב ברניקי מטבריה, יקב טרה נובה ממושב כנף בגולן, יקב אסף, יקב בזלת הגולן, יקב רם, יקב אורטל, יקב נטופה, יקב דרור, יקב סקוריה. יקב מייסטר, יקב שדות ועוד ועוד. הייננים שהגיעו לפתיחת הפסטיבל הצטלמו ביחד וגם עדשת המצלמה לא תפסה את כולם. צריך להבין: ארצנו משופעת ביקבים קטנים וגדולים. רבים הם המצטרפים לעולם היין ולנוטעי הגפנים.
יקב כישור: הישוב כישור בכפר כישורית בבקעת בית הכרם הוא מהמטופחים ומהירוקים בישראל. הישוב בו חוסים מבוגרים מגיל 21 ומעלה בעלי צרכים מיוחדים, מוקף גדר ושערו פתוח לציבור לפי תיאום מראש. מגדלים בו מירקות ועד גפנים, מטפחים מאפיה נהדרת, תעשיית מוצרי חלב, בעיקר גבינות טובות. מטפחים כלביה, מגדלים סוסים, ולא מכבר היה שם מפעל לצעצועי עץ. אכלתי שם ארוחת בוקר משובחת על טהרת תוצרת המקום וטעמתי ממיטב היינות של כישור. כמה מהם זכו בפרסים.
הכפר מעיליה: זהו כפר שמצטיין בניקיונו ובטיפוח חצרות הבתים. מתגוררים בו כ 3000 נוצרים קתולים, שלושים אחוזי מהם אקדמאים. במרכז הכפר כנסיה עתיקה שלה מקהלת נשים שיודעות לפצוח בשיר. בימי הפסטיבל עורכים קונצרטים, סיורים חינם במצודה הביזנטית ומתפארים בתעשיית ערק ששמו "מצדה". לדברי יצרני הערק הבקבוקים שלהם מזוקקים שלוש פעמים, מבוקשים לא רק בישראל אלא גם בירדן ובלבנון.
אמירים: בשביל היין של הישוב הוותיק אמירים מתהדרים בדף חדש שהדפיסו למבקרים ובו מדריך לכל בעלי הצימרים בישוב, מפת התמצאות לכל השירותים הניתנים במקום כולל חנות יצירה קטנה ומעניינת וכן מדריך לגן הפסלים המפוזרים בשטח הישוב ושנמסרו למקום למשמרת ממוזיאון ישראל.
דלתון: יקב דלתון הוא מהגדולים והמצליחים בצפון. עיקר היצוא הוא לארצות הברית. בבעלות היקב 800 דונם כרמים. מוכרים בו כמיליון בקבוקים בשנה ושותפים בו ארבעה גופים: המועצות מבואות חרמון ומרום הגליל, עירית צפת וגוש חלב. אזור התעשיה והסביבה של דלתון משופעים ביקבים מבוססים כמו כרם בן זימרה, כרם אדיר, ובקרוב יהיה שם ריכוז של תשעה יקבים כמו יקב רקאנטי, יקב לוריא, יקב רימון ועוד.
אף על פי שהצפון עשיר מאד ביצרני יין עדיין אין בו סימון גיאוגרפי לדרך היין כמקובל בהרבה ארצות בעולם. בינתיים מדברים אצלנו על שבילי יין. על פי המתרחש לא ירחק היום ותהיה לנו כאן בישראל דרך יין לתפארת.
כתבה וצילמה: לאה אתגר