הסרט הישראלי "רוק בקסבה" של יריב הורוביץ, קטף פרס יוקרתי בפסטיבל ברלין לקולנוע. במוקד העלילה סיפורה של קבוצת בוגרי טירונות שנשלחים למוקד החיכוך בעזה, ונתקלת במראות ובדילמות הקשות של ימי האינתיפאדה הראשונה. החיילים הרשאים להשתמש רק בכדורי גומי, נפצעים קשה מאבנים ענקיות שזורקים לעברם נערים וילדים היורקים, דוחפים ועושים תנועות מגונות. ילד אחד אף מתקרב ושולף רימון מחגורתו של חייל "עדין". חייל אחר נהרג כאשר מכונת כביסה ישנה מושלכת עליו ופוגעת בראשו. אביו של החייל שמגיע לראות היכן נהרג בנו, כועס על המפקד ששלח את הילד שלו למות לשוא.
בנימוקי הפרס הדגישו השופטים בברלין את האומץ של הבמאי להציג את הסכסוך הישראלי-פלסטיני מנקודת מבט אנטי מלחמתית."רוק בקסבה" מתאר החיילים, שנשלחו למחנה הפליטים "שאטי" בעזה. נקודת חיכוך משמעותית במהלך האינתיפאדה הראשונה, זאת למרות שסיימה רק זה עתה את הטירונות. תומר (יון תומרקין) בן ה-18.5, שלוקח חלק בפעילות, מנסה לבדל את עצמו מהמתרחש ולהישאר נאמן לערכיו. אלא שהחיכוך עם האוכלוסייה המקומית העוינת והרצון לנקום את מות חברו שנרצח על ידי נערים מקומיים, מובילים אותו לתפקיד השליח הנוקם.
הורוביץ, בוגר יחידת ההסרטה של חיל החינוך, עשה את הפריצה הגדולה כבמאי "החרצופים" ב-1996. בתחילת שנות ה-2000 נסע ללוס אנג'לס לצורך לימודי קולנוע ושם גם ביים את סרטו התיעודי הראשון, "האינתיפאדה שאחרי", המציג עדויות של חיילים על הקשיים שחוו בפעילות המבצעית בקסבה של שכם. הסרט הופק על ידי ערוץ 4 הבריטי וזכיינית ערוץ 2 "טלעד", והצלחתו הניחה את היסודות לסרטו העלילתי הראשון. בימים אלה משמש הורוביץ גם כיו"ר ארגון הבמאים הישראלי.צילומי הסרט, שהופק בקופרודוקציה ישראלית-צרפתית, נעשו בג'סר א-זרקא ובקלנסוואה, והקרנת הבכורה שלו התקיימה במסגרת פסטיבל ירושלים. "רוק בקסבה" זכה לשמונה מועמדויות בטקס פרסי אופיר האחרון, אולם יצא ממנו עם פרס אחד בלבד (העריכה הטובה ביותר). שמו של הסרט נלקח משמו של השיר שמשמיעים החיילים ברדיו שלהם בניסיון להחריש את קולות המואזין.
צילום: רפי דלויה